Wednesday, February 01, 2006

Ανεμώνες

Η κακή διάθεση δεν κράτησε για πολύ. Βγήκαμε μια βόλτα και όλα έδειχναν να έχουν επανέλθει στη φυσική τους ηρεμία. Με τον καιρό όμως θα μάθαινα πως κανένα συμβάν για τον Λάζαρο δεν τελείωνε όταν κόπαζαν οι φωνές και βγάζαμε τα φλυτζάνια του καφέ. Ο Λάζαρος χρειαζόταν μέρες για να φιλτράρει τα γεγονότα, να τα ζυγίσει και να προχωρήσει ανάλογα. Σα να έκανε μια παύση από το τώρα και να συνέχιζε το πριν. Και το μετά ερχόταν ξαφνικά. Αναπάντεχα. Την ώρα που απολάμβανες την ελευθερία, ο δικαστής χτυπούσε το σφυρί και ετυμηγορούσε. Συνήθως με καταδικαστική απόφαση.
Δεν ήξερα τι περνούσε από το μυαλό του. Καταλάβαινα όμως πως κάτι τον απασχολούσε. Δεν κοιμόταν, βαρυανάσαινε, ξυπνούσε πολύ νωρίς τα πρωινά. Μέχρι κάποια στιγμή, κάποια ανύποπτη στιγμή, να σε κοιτάξει βαθιά στα μάτια κι έτσι σιωπηλά και φευγαλέα να σου ανακοινώσει πως δεν ξέχασε. Και πιθανότατα ούτε συγχώρησε. Αυτά όμως ήταν συμπεράσματα που άργησα πολύ να βγάλω. Ούτως ή άλλως, το αγαπημένο καταφύγιο των ερωτευμένων είναι το "Μπααα! Ιδέα μου θα'ναι!". Κι έτσι φορτωνόμαστε "ιδέες" που μετά γίνονται φόβοι και στο τέλος, βεβαιότητα. Αλλά τότε είναι πλέον αργά.

Ο Λάζαρος είχε μια άλλη φοβία. Φοβόταν πως μου στερούσε πράγματα που - θεωρούσε πως- είχα ανάγκη. Μια κοπέλα της ηλικίας μου ήθελε να βγει τα βράδυα και να πάει να χορέψει. Φορτωνόταν την άδικη ενοχή του περιορισμού μου. Θεωρούσε πως ήθελα να βγαίνω τα βράδυα αλλά δεν του το έλεγα για να μην τον στεναχωρήσω καθώς εκείνος δεν προτιμούσε αυτού του είδους τη διασκέδαση. Αυτό φυσικά δεν συνέβαινε όχι γιατί είχα αποδεχτεί τις αλλαγές που επιφέρει μια σχέση με μεγαλύτερο άνδρα αλλά, γιατί απλά δεν ήθελα να πηγαίνω κάπου χωρίς εκείνον. Το "που" μου ήταν εντελώς αδιάφορο. Αυτό είναι κάτι που δεν μπόρεσε ποτέ να καταλάβει πως γινόταν.
Ένα βράδυ κανόνισε να πάμε στο κλάμπ ενός φίλου του. Καινούριο, μεγάλο, χορευτικό. Μικρή παρέα. Με την αδελφή του και 2-3 άλλους γνωστούς του που δεν είχαν άμεση σχέση με τη Τζέσικα κι έτσι δεν θα κινδύνευε να αποκαλυφθεί το μυστικό μας. Η βραδυά κυλούσε αρκετά συμπαθητικά κι ευχάριστα. Μέχρι τη στιγμή που χόρεψα για λίγο με τον φίλο του που μας είχε καλέσει στο κλαμπ. Ο Λάζαρος θεώρησε πως 'την έπεφτα' στο φίλο του... and all hell broke loose!
Aκολούθησε ένας διακριτικός καυγάς, διάφορα -κλιμακώμενης βαρύτητας- κοσμητικά επίθετα, πολλά απαξιωτικά βλέμματα. Κάποια στιγμή βρεθήκαμε να φωνάζουμε σε ένα δρομάκι πίσω από το κλάμπ: ο Λάζαρος να με βρίζει κι εγώ να προσπαθώ να εξηγήσω τα αυτονόητα. Για λίγο έμεινα μόνη μου εκεί και κλαίγοντας σκεφτόμουν πως ήθελα να φύγω αλλά δεν είχα πουθενά να πάω. Δεν με ενοχλούσε τόσο η παρεξήγηση ή η υπερβολή όσο, η εντύπωση πως ήδη είχαν περάσει 4 μήνες και ο Λάζαρος έδειχνε να μην γνωρίζει τίποτε για 'μένα. Σα να με συνάντησε πρώτη φορά λίγη ώρα πριν - βέβαια και έτσι να ήταν δεν υπήρξε καμία κίνηση που να υποδήλωνε πως μου άρεσε ο φίλος του. Όλο αυτό μου φαινόταν πολύ άδικο.
Ούτε όμως σε αυτό έφταιγε ο Λάζαρος. Αν είχα προηγούμενη εμπειρία ερωτικού δεσμού θα ήξερα πως τέτοια περιστατικά δεν οφείλονται σε παρεξηγήσεις αλλά, δεν είναι τίποτε άλλο από 'παιχνίδια' ερωτευμένων ανθρώπων. Μικροζήλειες από το τίποτε για να κεντρίσουν ο ένας το ενδιαφέρον του άλλου. Σκηνοθετημένες παρεξηγήσεις που αποσκοπούν μόνο στην οριοθέτηση και την υπενθύμιση της παρουσίας. Και όσο πιο αδιάφορος δείξεις, τόσο το καλύτερο. Όσο περισσότερο έδειχνα προσβεβλημένη, θιγμένη και πληγωμένη απ' όλη αυτή την ιστορία, ήταν λογικό ο Λάζαρος να το εκμεταλλευτεί. Ίσως κι εγώ να έκανα το ίδιο. Ίσως κι εγώ να προσπαθούσα να χρησιμοποιήσω την ευκαιρία για να φανώ το θύμα και να αξιώσω μεγαλύτερη προσοχή - και φυσικά να υπενθυμίσω τις συνέπειες μια 'στραβοτιμονιάς'. Ίσως και να το έκανα κάποια στιγμή αργότερα. That's the name of the game! Δεν υπάρχει καμία δολιότητα σ' αυτό. Ίσως και να είναι προτιμότερο ο καθένας να παλεύει την προσωπική ανασφάλεια του έστω και με τέτοιους παράδοξους τρόπους παρά να βουλιάζει σε αυτή. Και φαντάζομαι πως είναι μεγάλη ευχαρίστηση - όσο σαδιστικό και αν ακούγεται - να βλέπεις την αγαπημένη ή τον αγαπημένο σου να επιβεβαιώνει αυτό που σκέφτεσαι: "πως ίσως τελικά να τρελλαίνεται αλήθεια στην ιδέα πως θα με χάσει"! Αρκεί να υπάρχουν όρια.
Εκείνο το βράδυ είχαμε ξεπεράσε τα όρια. Τουλάχιστον έτσι νόμιζα γιατί αναδρομικά ξέρω πως όλο αυτό δεν ήταν τίποτε αλλό από ένα -ανόητο και περιττό εκείνη τη στιγμή- παιχνίδι εξουσίας κι επιβεβαίωσης.
Η βραδυά φυσικά καταστράφηκε. Τις λίγες ώρες που ξάπλωσα δεν μπόρεσα να κοιμηθώ. Και ως γνωστόν, όσο περισσότερο σκέφτεσαι κάτι παράλογο τόσο περισσότερο πελαγώνεις.
Όταν ξύπνησε ο Λάζαρος βρήκε ένα βάζο με ανεμώνες στο πλάι του. Κοίταξε τις ανεμώνες και μετά εμένα. Όπως πλησίαζε να μ' αγκαλιάσει, συνειδητοποίησα πόσο ηλίθια ήμουν. Και πως είχα πάρα πολλά να μάθω ακόμα.

14 Comments:

Blogger iPol said...

Thanks σούζη!
Καλά τα λες, όπως πάντα.
Έβαλα και σε εισαγωγικά μερικές φράσεις σου και τις έστειλα σε μήνυμα στην καλή μου που μαλώναμε χθες για τον ίδιο λόγο...

3:12 AM  
Anonymous Anonymous said...

Η αλήθεια είναι ότι το ανόητο και περιττό παιχνίδι εξουσίας κι επιβεβαίωσης παίζεται - ευτυχώς ή δυστυχώς - σχεδόν πάντα σε μια σχέση.
Αρκεί, όπως λές, να μην ξεπερνάει κάποια όρια.

4:43 AM  
Blogger Chrisa said...

Αχ αυτός ο έρωτας!!!!

5:13 AM  
Blogger KV said...

"Σα να έκανε μια παύση από το τώρα και να συνέχιζε το πριν. Και το μετά ερχόταν ξαφνικά. "

οι παύσεις που πονάνε και φέρνουν τα υπόλοιπα ...

3:58 AM  
Blogger Idάκι said...

Το θέμα είναι πως δεν τα κάνουν μόνο οι ερωτευμένοι αυτά. Και σε μπερδεύει.

"Αν ζηλεύει, αν δεν θέλει να με βλέπει να χαριεντίζομαι με άλλους, τότε μ'αγαπάει - με πληγώνει που δεν μου έχει εμπιστοσύνη αλλά με κολακεύει ταυτόχρονα".

A likely story... Μακάρι να ήταν ο κανόνας!

Κλείνοντας την παρένθεση (πω πω πίκραααα... :P), εμμένω στο προηγούμενο σχόλιό μου, έτσι όπως το βλέπω αυτό το post παραμένει στην ίδια θεματική ενότητα ενοχής και απώθησης. Αλλά... πόσο όμορφο όταν μια τόσο δα χειρονομία μπορεί να λύσει - για λίγο έστω - έναν ολόκληρο καυγά :))

9:37 AM  
Blogger nonplayer said...

Σούζι, σου κάνω τα εισιτήρια, έρχεσαι από δω να μου τα κάνεις λίγο λιανά γιατί συναισθηματικά είμαι στη φάση που περιγράφεις;

5:24 AM  
Anonymous Anonymous said...

"Σύμφωνα πάντα με την έρευνα του «Spiegel», ο μέσος όρος των «bloggers» είναι «λευκός, άντρας, κάτω των 30 ετών, σπουδαστής ή ελαστικά εργαζόμενος». Ενώ οι περισσότεροι είναι τακτικοί αναγνώστες περιοδικών και εφημερίδων, ερασιτέχνες στιχουργοί και ελαφρώς πάσχοντες από πολιτική ή ερωτική απογοήτευση..."
POIOUS AFORA AYTO? RWTW POIOUS. POION, POIA.....?

7:29 AM  
Anonymous Anonymous said...

"Maiandre" h Souzy einai mpoukwmenh me tis tsixlofouskes, gia ayto kai ta grafei... anti na ta pei.
O "kakos" sxoliasths tou prohgoumenou blog

7:31 AM  
Anonymous Anonymous said...

...Pali gia to Maiandro apo ton "Kako"...
(giati den mou epitrepei na grpasw kati sto post tou anwnyma, ws "kakos" kai tipota allo)
Prospathisa na akousw th Missirlou (einai xronia pou den thn exw akousei) kai den epaixe... apogohteysh!
"Καλύτερα όμως μόνος παρά περικυκλωμένος από όσους δεν αντέχουν να συμπορευθούν."
Maiandre mazi sou....!

7:48 AM  
Blogger nonplayer said...

Kake anonyme!

Mallon i MIssirlou elikse, tha tin ksanaanebaso gia na tin akouseis kai sy, na glykaneis ligo! Perna apo to blog.

Soyzi mou, sorry gia tin kataxrisi xorou! Ektos apo ta eisitiria, tha se pao kai gia romantiko deipno stin paralia!

3:53 AM  
Blogger Psipsinel said...

signomi i jessica pia ine? o lazaros itan pantremenos? kapios na mou exigisi ke mena re pedia

3:16 PM  
Anonymous Anonymous said...

Souzy, i psipsinela thelei exhghseis gia tous prwtagwnistes. Tha tis dwseis mpas kai doume ki emeis kamia asprh mera? Xereis twra esy, onoma, dieythinsh kai thlefwno (vasika kinhto gia na tous vriskoume oles tis wres). Vale kai kanena ypsos/varos gia na mas vrisketai... A, mh xehaseis to mali... Agwniw!

2:14 AM  
Blogger Souzi Grammatikou said...

Ψιψινέλ μου, απλά θα πρέπει να διαβάσεις την ιστορία από την αρχή :-)

2:32 AM  
Blogger Chrisa said...

Δεν μου λες Σούζυ μου.... θα γράψεις την συνέχεια;;;; Θα σκάσω!!!!

2:18 AM  

Post a Comment

<< Home